Arbeidsrecht
Arbeidsrecht
Deze website geeft informatie over het arbeidsrecht in begrijpelijke taal en gericht op de vragen die bij jou als werkgever of werknemer leven. Via drie hoofdthema’s. Hieronder lees je daar meer over. Je kunt bij elk thema doorklikken voor gedetailleerde informatie. Verder lees je over actuele onderwerpen in de Arbeidsrecht Blog.
1. Contractvormen
Welke contractvorm is voor jou geschikt? Daar denk je over na vóórdat je iemand in dienst neemt. Hier geef ik je meer informatie over de verschillende contractvormen:
- zzp (overeenkomst van opdracht)
- contract voor bepaalde tijd (en hoe lang die mag duren)
- contract voor onbepaalde tijd
- het oproepcontract.
Het Nederlandse arbeidsrecht bevat veel dwingend recht, dus je kunt niet altijd afspreken wat je wilt. Ook daar lees je hier mee over.
Verder speelt vaak de vraag of er een CAO van toepassing is, door algemeen verbindendverklaring of op een andere wijze.
Een aantal specifieke bedingen in de arbeidsovereenkomst behandel ik afzonderlijk, waaronder het proeftijdbeding en het concurrentiebeding.
Wil je advies bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst, dan kan je altijd bij mij terecht. Ik kan je helpen met het opstellen van contracten, maar kan ook bestaande contracten voor je beoordelen, zodat je weet of deze nog aan de wet voldoen.
2. Ontslag
Hoe eindigt een arbeidsovereenkomst? Hier vind maak ik het Nederlandse ontslagrecht inzichtelijk vanuit de volgende systematiek:
- met wederzijds goedvinden (VSO)
- einde van het tijdelijke contract
- eenzijdig ontslag
- door de werkgever
- door de werknemer
- ontslag op staande voet
- proeftijdontslag
- de ontslagvergoeding
- opzegverboden.
Het Nederlandse ontslagrecht biedt een ingewikkelde wegenkaart en voor jou is het soms lastig te bepalen welke route je het beste naar de gewenste bestemming leidt. Net als in de auto kan je soms kiezen tussen de snelste, meest efficiënte of mooiste route.
Werkgevers kan ik gidsen door in overleg te bepalen welke route geschikt is. Ook werknemers kan ik bij de hand nemen om samen de richting te bepalen.
Goed advies kan je behoeden voor de vele valkuilen onderweg!
3. Rechten en plichten
Op deze site is dit de verzamelbak voor alle onderwerpen die niet direct te maken hebben met de start of het einde van de arbeidsovereenkomst. De rechten en verplichtingen waar de werknemer en werkgever zich in de tussentijd aan moeten houden. Daarbij kan je denken aan:
- wanneer heeft de werknemer recht op loon (en wanneer niet)?
- wat zijn de verplichtingen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid?
- wanneer heeft de werknemer recht op vakantie en verlof?
- hoe zit het met een concurrentiebeding of verbod op nevenwerkzaamheden?
- wanneer is een werknemer aansprakelijk voor door hem aangerichte schade?
De Arbeid Blog:
Regelmatig publiceer ik over actuele wetgeving, jurisprudentie en andere ontwikkelingen.
Bij praktisch alle onderwerppagina’s vind je relevante Arbeid Blogs om je verder in het onderwerp te kunnen verdiepen.
Onderaan de blogpagina zelf vind je ook de zoekfuncties waarbij je uit categorieën kunt kiezen en zoekwoorden kunt ingeven.