Cel en beroepsverbod voor gymleraar

De rechtbank Gelderland heeft bij uitspraak d.d. 23 maart 2015 bewezen verklaard dat een 21-jarige gymleraar in opleiding zich tijdens stages op basisscholen in Arnhem meermalen schuldig heeft gemaakt aan het betasten van aan zijn zorg toevertrouwde kinderen.

De man heeft op drie verschillende basisscholen in Arnhem en Rheden kinderen tijdens de gymles over de kleren in het kruis of aan billen of borsten betast. Daarnaast heeft hij seksuele handelingen verricht die ook bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam bij zijn destijds 14-jarige vriendin. Dit gebeurde toen deels tegen haar zin.

De rechtbank veroordeelt de man daarvoor tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 10 jaar en als bijzondere voorwaarden het onderhouden van reclasseringscontact, een behandelverplichting en een verbod om (onbetaald) activiteiten met kinderen te begeleiden. Daarnaast een ontzetting van de uitoefening van het beroep van leraar voor de duur van 5 jaar.

De rechtbank wijkt daarmee af van de strafeis van de officier van justitie, die een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden heeft geëist, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Deze strafeis is naar het oordeel van de rechtbank te fors, ook omdat de rechtbank de verdachte op een aantal punten vrijspreekt. Daarbij is van belang dat het bij het seksueel binnendringen ging om handelingen met een meisje waarmee de man nog steeds een relatie heeft en dat, inmiddels ouder dan 16, aangeeft geen vervolging meer te wensen. Daarnaast vindt de rechtbank het van belang dat, met een behandelverplichting, beroepsverbod en een maximale proeftijd vooral stappen worden ondernomen om herhaling te voorkomen.

De volledige uitspraak vindt u hier